A mai számítógépeket, okos eszközöket és szenzorokat leginkább az energiaellátásuk korlátozza, legyen szó hálózati áramforrásról vagy akkumulátorról. Ha akkumulátort alkalmazunk, nő az eszköz mobilitása, azonban lekorlátozzuk az üzemidejét, ellenben ha kiépítjük az áramellátást, akkor be kell érnünk egy statikus eszközzel.

WISP rádiójelekkel működtetett kis számitógép

Kép: Popular Science

Ezeket a korlátokat akarják leküzdeni a Delfti Műszaki Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatói. A rádióhullámokat hasznosító számítógép a WISP nevet kapta, ez egy betűszó, melyet a Wireless Identification and Sensing Platform-ból alkottak (magyarul: Vezeték nélküli Azonosító és Érzékelő Platform). A kutatók úgy vélik, különböző okos szenzorok létrehozására tökéletesen alkalmas a kis eszközük.

A szenzorok többnyire folyamatos energiaellátást igényelnek, azonban telepítésük során ki kell építeni az energiaellátást biztosító infrastruktúrát is. Ezzel szemben a WISP alkalmazásakor erre nincs szükség. Az apró számítógép a rádióhullámok által indukált feszültséget képes hasznosítani.

Az eszköz RFID technológiához hasonlóan a beérkező rádiójelekre képes választ küldeni. A rendszer a egy Bluetooth-hoz hasonló jeleket sugárzó adóval és a szenzorok adatait gyűjtő és továbbító apró számítógépekből állna. Az adó folyamatosan biztosítja a rádiójeleket, amelyekre a szenzorokat működtető számítógépek folyamatos válaszjelekben küldenék a mért adatokat.

A kísérleti rendszerben jelenleg csak egyszerűbb szenzorok alkalmazhatóak, amelyek passzív módon képesek figyelni a környezetüket. Akkora adatmennyiség továbbítására, mint egy kamera képe valószínűleg sosem lesz alkalmas a rendszer, azonban hagyományos számszerű adatok továbbítására teljes mértékben alkalmas.