A kecskeméti Magnus Aircraft elektromos meghajtású kétüléses repülőgépet fejleszt. Az első tesztrepüléseket 2017-re tervezik, ezután indítanák be a sorozatgyártást.

Megnus Aircraft eFusion elektromos repülőgép

Kép: Magnus Aircraft

Andréka Domonkos, a gyártó kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a repülő fejlesztésére a cég eddig egymillió eurót költött. A különleges elektromos modell az eFusion nevet kapta. Ezt a típust a siemens által gyártott elektromotorral szerelik fel. Az elektromos kisgépekre világszerte nagy a kereslet, így a vállalat több ezer megrendelésre számít.

A repülő jelenleg egyórás üzemidővel rendelkezik, azonban ezt további fejlesztésekkel szeretnék megtöbbszörözni. Továbbá elmondták, hogy később tervezik egy hibrid Rotax motorral felszerelt gép kifejlesztését is.

A kétüléses könnyű szerkezetes eFusion, kompozit anyagokból készült, súlya 410 kilogramm. A Magnus Aircraft közlése szerint a gép piaci bevezetése 2017-re valósulhat meg. Azonban a dátumot a hatósági engedélyek megszerzése és a gyártókapacitás bővítésének menete még befolyásolhatja.