Az Illinoisi Egyetem kutatói publikálták új eredményeiket, mely szerint egy új sebességi rekordot állítottak fel az optikai adatátvitelben.

optikai kábel adatátvitel

Kép: ictas, CC BY-SA 4.0

A jelentés szerint 57 Gb/s-os hibamentes adatátvitelre voltak képesek. A teszt szobahőmérsékleten történt, ami azt jelenti, hogy ha a technológia kicsit túlmelegedik, még úgyis körülbelül 50Gb/s-os sebességre lehet képes.

A kutatók úgy vélik a technológia laboratóriumi körülményeken kívül is megállná a helyét, így a jövőben alkalmazható lenne adatközpontokban, repülőgépeken és egyéb olyan területeken ahol sok információt kell szállítani rövid idő alatt.

Az információ szállítást megnehezíti a távolság is, így az új rendszert alapos teszteknek kell még alávetni. Azonban sokan bizakodnak, az internetes adatátvitelben is szükség lenne nagyobb sebességet biztosító átvitelre. A 4K-s videó streaming is már egy mindenki számára elérhető szolgáltatás. Azonban ha elterjed a jelenlegi infrastruktúra keresztmetszete kevésnek fog bizonyulni az ilyen mértékű egyidejű adatátvitelre.