A tervek szerint Kína idén beindíthatja az úszó atomerőmű programját. A Global Times pekingi napilap értesülése szerint akár húsz atomerőművel felszerelt hajót is legyártanának az elkövetkezendő években.

kínai úszó atomerőmű

Kép: Atomenergia Info

China Shipbuilding Industry Corporation hajóépítő vállalat és a China National Nuclear Corporation együtt kivitelezné a beruházást. A kínai állami atomipari óriásvállalat elnöke szerint az első úszó atomerőművet 2019-ben fogják üzembe helyezni. Ennél frissebb értesülések azonban már 2018-as indításról szólnak.

Az úszó erőműveket tengeri kőolaj- és gázkitermelő helyek, valamint szigetek energiaellátásra lehetne használni. Az első erőművet valószínűleg a Dél-kínai-tengerre fogják telepíteni. Az első erőmű megépítése előzetes kalkulációk alapján 460 millió dollárba fog kerülni.

Az oroszok is úszó erőművet építenek, melyről korábbi cikkünkben már olvashattak. Az orosz projekt már sokkal előrébb jár, várhatóan idén vízre bocsájtják a 21,5 ezer tonna vízkiszorítású hajót, amely a PATESZ nevet kapta.