A versenynek a Nyíregyházi Egyetem ad otthont, ahol öt kategóriában mérhetik össze tudásukat a csapatok. A magyar rendezvény a nemzetközi RoboCup Junior hazai minősítő versenye, amely idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre.

Magyar Ifjúsági Robot Kupa futballozó robotok

Kép: Robo Cup

A versenyen minimum kétfős csapatok mérkőzhetnek meg saját építésű robotjaikkal öt különböző kategóriában. Futball, színház és három eltérő tematikájú menekítő feladat közül lehet választhatnak a vállalkozó kedvűek. A futball két kétfős robot csapat összecsapását jelenti egy futballpályához hasonló területen, egy mérkőzés kétszer tízpercig tart. Természetesen a focihoz hasonlóan ebben a játékban is a gólszerzés a cél.

A színház kategória talán a legérdekesebb, ez a kategória egy szórakoztató műsort jelöl. Az előadást emberi szereplőkkel és egy robottal kell előadni. Ebben a számban a versenyzőknek érdemes úgy alakítani az előadást, hogy az kreatívan illeszkedjen robotjuk adottságaihoz illetve tudásához.

A menekítő kategóriák kivétel nélkül egy robottal végrehajtandó mentési feladatot jelentenek. A különböző mentési kategóriák mind eltérő helyszínt tartogatnak, így értelemszerűen a robotok adottságait a helyszínek szerint kell megtervezni.

Az első menekítő versenyszám a vonalkövető névre hallgat. Itt egy vonallal kijelölt utat kell bejárnia a robotnak a menekítés során. Természetesen több akadállyal is meg kell küzdenie, hogy sikeresen teljesítse a pályát. A labirintus kategóriában induló robotok nem lehetnek 30 centiméternél magasabbak, továbbá a robotnak meg kell birkózni a labirintussal is.

Magyar Ifjúsági Robot Kupa vonalkövető mentés

Kép: Robo Cup

A közös tér elnevezésű mentő feladat során pedig egyszerre két csapat versenyzik egymással és az idővel. Azonban itt van egy lényeges eltérés, ez egy virtuális verseny virtuális robotokkal. Ezt a versenyszámot Szingapúrban fejlesztették ki, Magyarországon idén került először meghirdetésre ez a kategória. Mivel a versenyzőknek egy fizikailag létező robotot is tudnia kell vezérelnie, azonban nem kell vesződnie a robot tökéletesítésével, így ez a versenyszám a robotokat vezérlő programok tökéletesítésére van kihegyezve.

A RoboCup egy kutatási és oktatási projektként indult 1997-ben. Az Egyesült Államok, Japán és Németország összefogásával alapították meg ezt a nemzetközi versenyt. A verseny egyszerre szolgálja az országok közti erőfitogtatást és a technológiai újításokra való ösztönzést. A csapatok belenézhetnek vetélytársaik munkájába és segíthetik kegymást a fejlődésben, így évről évre mindig újító és egyre tökéletesebb robotokkal találkozhatunk.

A verseny további részleteiért látogassanak el a Magyar Ifjúsági Robot Kupa weboldalára, vagy a Robo Cup nemzetközi verseny oldalára.