A Pápateszéri Téglagyár 70 éve gyártja a legváltozatosabb, kiváló minőségű téglákat. Az üzem a közelmúltban ruházott be egy ABB SynRM szinkron-reluktancia motor- és hajtáscsomagra. Az csökkentett energiafelhasználás, a magasabb hatásfok és a kisebb karbantartási igénynek köszönhetően a fejlesztés két éven belüli megtérülést hozhat.

ABB SynRM szinkron-reluktancia motor- és hajtáscsomag

Kép: ABB

A Pápateszéri Téglagyár a Bakony hegység lábánál, Pápa városától 20 km-re található. A cég több mint 70 éve foglalkozik téglagyártással. Napjainkban egyike annak a néhány független tégla- és cserépgyárnak, amely még megmaradt Magyarországon. A 2008-as válság jelentősen visszavetette az építőipart, számos gyártó bezárt, a pápateszéri üzem azonban talpon tudott maradni, alapítása óta folyamatosan működik és termel.

Az utóbbi évek építőipari élénkülése és a jobb üzleti kilátások hatására a gyártó elérkezettnek látta az időt a modernizálásra, hogy a tégla-extrudert működtető régi, megbízhatatlan DC motorokat újra cserélje. A gyár az ABB Kft-től kért ajánlatot egy új motorra. Az 50 alkalmazottal működő pápateszéri üzem különféle téglákat gyárt. Az év 300 napján, az extruder napi 12-16 órát üzemel, a termelési volument pedig órára vetítik.

A megkeresésére az ABB Kft. két különböző megoldást javasolt. Erdős Tibor, az ABB motorok és hajtások üzletágánál dolgozó mérnök-kereskedő elmondta: „A motort vagy standard AC motorral, vagy a SynRM-csomagunkkal javasoltuk lecserélni; ez utóbbi ugyan drágább, de hatékonyabb és tartósabb megoldást kínált. A SynRM-et eredetileg szivattyúkhoz és ventilátorokhoz fejlesztettük ki, azonban a tégla-extruderhez hasonló berendezéseken végzett tesztek azt mutatták, hogy ez a megoldás jó alternatívát kínál a pápateszéri üzem számára.”

A téglagyár végül az ABB SynRM-csomag gazdaságos megoldás mellett döntött, amely jó ár-érték arányú megoldást kínál, illetve mellette szólt, hogy a SynRM és a hagyományos megoldások közötti árkülönbözet nem volt magas.