A fosszilis energiahordozók időlegesen még tartják magukat, azonban az idejük megvan számlálva. Ez kiemelten igaz a szénerőművekre, a belga Langerlo szénerőmű bezárásával Európa egy nagy lépést tett a szénmentes energiatermelés felé.

szénerőmű kémények

Több uniós tagország köztük Skócia, Ciprus, Málta és Luxemburg is úgy döntött, hogy bezárják szénerőműveiket. Ezenfelül további országok is kitűzték már a dátumot mikorra esedékes szénerőműveik termelésének végleges leállítása.

Portugália 2020-ra tervezi, míg Anglia 2025-öt tűzte ki a szénerőművek kivonását. A Climate Action Network szakértői elmondása lapján csupán a belgiumi erőmű bezárása évente 2 millió tonnával csökkenti a széndioxid kibocsájtást.

Ezzel szemben vannak olyan országok is, ahol nem olyan könnyű megszabadulni a szénerőművektől. Lengyelországban az elektromos ellátás jelentős részét szánerőművek biztosítják. Ezek leállítása nem lehetséges, amíg nincs biztosítva más energiaforrás, ami képes lenne a helyébe lépni.

A föld még hatalmas kőszéntartalékokkal rendelkezik, azonban a globális felmelegedés évről évre egyre súlyosbodik, amit főként a fosszilis energiahordozók elhagyásával lehet csak kiküszöbölni.