Többek között, a kínai és európai együttműködésben megtervezett különleges kőolaj kísérlet is helyet kapott a nemrég elstartolt kínai Sicsien-10 műholdon.

olajkísérlet berendezés

Kép: ESA

A kísérlethez magas nyomású tartályokban kőolajat juttattak alacsony Föld körüli pályára. A súlytalanságban végzendő kísérletek célja, hogy a szénhidrogén-molekulák viselkedését vizsgálják, szimulálva ezzel a több ezer méter mélyen a földfelszín alatt fekvő mezőkben levő kőolaj egyes tulajdonságait.

A kísérlet során a tartályok egyik végét melegítik, míg a másikat hűtik. Arra kíváncsiak, hogyan rendeződnek át a molekulák, a kőolaj különféle összetevői nem egyenletes hőmérséklet-eloszlás mellett. A komplex folyadékok viselkedése a tudományos kutatók mellett a kőolajipari szakembereket is érdekli.

olajkísérlet magas nyomású tartáj

Kép: ESA

A hat henger alakú, titánból készült tartályban egyenként kb. 1 milliliternyi kőolajat helyeztek el a felszíni légnyomás 500-szorosának megfelelő nyomáson. Így ezek a legnagyobb nyomású minták, amelyek valaha űreszközre kerültek. A biztonság kedvéért a kapszulák ennek a nyomásnak a kétszeresét is kibírják.

A tervek szerint a műhold két hétig föld körüli kering majd, ezt követően visszatér a kísérleti berendezéssel. A kutatók ezután részletes laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá a mintákat. Az űrkísérletben együttműködő partner a kínai nemzeti űrtudományi központ mellett az Európai Űrügynökség, valamint a francia Total és a kínai PetroChina olajvállalatok.