A lányok napja programsorozat április 28-án tizenöt különböző helyszínen kerül megrendezésre. A tudományos esemény célja, hogy népszerűsítse a természettudományok területeit a diáklányok körében.

ötödik lányk napja rendezvény és nyíltnap

Kép: Lányok Napja

A Nők a Tudományban Egyesület, más néven a NATE és szakmai partnerei ötödszörre rendezik meg az eseményt. Idén Budapesten, Debrecenben, Gödöllőn, Győrben, Hatvanban, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Oroszlányban, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokok, Vácon és Veresegyházán várják az érdeklődőket. A rendezvény szervezésében részt vesz a Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) és a Szövetség a Digitális Gazdaságért (IVSZ) is.

A lányok napja eredetileg egy amerikai kezdeményezés, melyhez évről évre egyre több ország csatlakozott. A program fő célja, hogy felhívja a lányok figyelmét a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához kapcsolódó szakmákban rejlő lehetőségekre.

Az esemény során több vállalt, kutatóintézet és egyetem enged betekintést a tudományos területek mindennapjaiba. Idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Kara, a Gábor Dénes Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóintézetei, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, az Audi, a Braun, a Bosch, a General Electric, a Google, a LEGO vagy a Magyar Telekom is részt vesz a diákok ösztönzésében.