Az amerikai magánvállalat újra felhasználható, űrugrásra alkalmas járművét szombaton próbálták ki harmadik alkalommal. A New Shepard ejtőernyővel tért vissza a felbocsátási ponttól nem messze, Texas állam nyugati részén.

blue origin rakéta start

Kép: Blue Origin

A tesztrepülésen ugyanaz az eszköz vett részt, amely korábban már kétszer megjárta a világűr határát. A jelentések szerint a rakéta most a 103,8 kilométeres magasságot érte el. Emberek természetesen még mindig nem voltak a fedélzeten, azonban két súlytalansági kísérlet helyet kapott a rakétán.

A hordozórakéta pedig most is a BE-3 hajtómű újbóli beindításával, a landolást segítő négy oldalsó láb kinyitásával, függőleges helyzetben sima leszállást hajtott végre a számára kijelölt helyen. A terveknek megfelelően az utolsó fékező manőver mindössze 6 másodperccel a földet érés előtt kezdődött. Enélkül a rakéta a földbe csapódott volna.

blue origin rakéta visszatérés

Kép: Blue Origin

A New Shepard és a hordozóeszköz fejlesztésének célja, hogy egyszerre akár 6 fő űrturistát vigyen szuborbitális repülésre. A tervek szerin az utasokat egy 15 m3-es belső térfogatú kapszulában helyeznék el, ahol rövid időre megtapasztalhatják a súlytalanságot.

A vállalat bejelentése alapján még több tucatnyi tesztrepülések várható, melyek során mindig egy újítást vagy finomítást tesztelnének le. Ha minden a tervek szerint halad, jövőre már emberek is repülhetnek. A berepülések sikerének függvényében, akár két éven belül megkezdődhet a fizető utasok szállítása is.