Az evopro csoport kapta a 2015-ös Innovációs Nagydíjat, az eRDM dinamikus vasúti terhelési rendszer kifejlesztéséért.

innovációs nagydíj

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A díjátadón Mészáros Csaba, a csoport tulajdonosa és elnöke elmondta, hogy a rendszert öt éven át tökéletesítették, így vált belőle egy exportképes termék. A rendszer képes mérni az áthaladó szerelvény kerék és tengelyterhelését, egyedülálló módon csupán 2%-os pontosságra képes még akkor is, amikor a szerelvény normál utazósebességgel halad.

Az eRDM nagymértékben hozzájárulhat a vasúti a vasúti infrastruktúra állagmegóvásához, hiszen alkalmas rá, hogy kiszűrje a kerék és forgóváz hibákat, továbbá az aszimmetrikusan terhelt kocsikat. Az első ilyen rendszert a MÁV egyik vasúti pályáján alkalmazták.

Az ünnepségen átadták az Agrár Innovációs Díjat is az Univer Product Termelő és Kereskedelmi Zrt. csípős fűszerpaprika nemesítési programjáért. A Környezetvédelmi Innovációs Díjat az Aquaprofit Zrt. arzén tartalmú vizek tisztításában kidolgozott eljárásáért. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Innovációs Díját a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. kapta a komplex vészhelyzeti kommunikációs rendszeréért. Az Ipari Innovációs Díjat pedig az Aluinvent Zrt. az alumíniumhab gyártási technológiájának kifejlesztéséért. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját a DAK Acélszerkezeti Kft. kapta a biztonságos acél közúti visszatartó rendszeréért. A Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díjában az Arenim Technologies részesült a CryptTalk hívástitkosító szolgáltatás kifejlesztéséért.