Jelentős esemény történt az orosz atomenergia iparban, az Paksi beruházás referencia reaktorát sikeresen beindították. A reaktor aktív zónájába helyezett első fűtőelemekkel megkezdődött a reaktor fizikai indítása.

VVER-1200-es nyomottvizes reaktor próbaüzem

Kép: AtomenergiaInfo

A közép-oroszországban található Novovoronyezsi Atomerőműben helyezték el a világelső VVER-1200-es nyomottvizes reaktorát. Az indítás egy több hónapos procedúra mely során a reaktor eléri az első kritikusságot, mellyel egyidejűleg megkezdődik a próbaüzem.

Az új reaktortípus az új 3+ generációs orosz reaktortípus első tagja. Az 1200 MW villamos teljesítményű atomreaktor lesz a legnagyobb egységteljesítményű orosz nyomottvizes blokk. A reaktorból máris 34-et rendeltek, beleszámítva a Paksi beruházást is, melyhez két reaktort is le fognak szállítani.

Novovoronyezsi Atomerőmű

Kép: AtomenergiaInfo

A VVER-1200-as blokk megfelel a legszigorúbb orosz és nemzetközi előírásoknak is. Az aktív, több csatornás redundáns biztonság rendszerek mellett a fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonsági rendszerek egész sora jellemzi az új blokktípust. A reaktort kettős falú vasbeton konténment védi, amely kibírja egy utasszállító repülőgép rázuhanását, ellenáll a földrengésnek és akár egy cunaminak is.