Az Európai Űrügynökség nemzetközi együttműködés keretében valósítaná meg a holdbázist.

Európai űrügynökség holdfalu terv

Kép: ESA

Jelenleg fut egy nagyszabású nemzetközi projekt, amely a Nemzetközi űrállomás létrehozását, fenntartását és az ott folyó kísérleteket lebonyolítását jelenti. Azonban ez a beruházás rövidesen véget ér, sokan azt rebesgetik, hogy átadják az állomást a magáncégeknek. Ha ez bekövetkezik egy új projektre lesz szükség, amely ismét összefogná a világ országait.

Az Európai Űrügynökség más néven az ESA úgy véli a holdfalu létrehozása lesz a következő nagy beruházás, mely több ország összefogásából valósulhat meg. A tervek szerint a „falu”-t nem a hagyományos értelemben vett településként kell elképzelni. A falu jelzővel az építmény és a benne található közösség méretére utal.

Az űrfalu egy olyan többszintes építmény lesz, amely helyet adhat különböző területen tevékenykedő szakembereknek. Természetesen végeznének tudományos kísérleteket, de lehetőségek kap majd a holdon a bányászat és a turizmus is.

Ezenfelül további új lehetőségeket tartogat a hold a csillagászoknak is. Azzal, hogy a hold túloldalán helyeznék el a rádiótávcsöveket, képesek lennének kiküszöbölni a földről sugárzó szennyező rádiójelek hatását, így sokkal nagyobb hatékonysággal tudnák kutatni a világűrt.