A februárban felbocsájtott japán röntgencsillagászati műholdért küzdenek az irányítók, a Hitomi műholddal szombaton szakadt meg a kapcsolat.

hitomi japán csillagászati műhold

Kép: JAXA

A Japán Űrügynökség 2,7 tonna tömegű, új generációs röntgencsillagászati űrtávcsövének elkészítéséből a NASA, és kisebb mértékben Kanada és európai országok is kivették a részüket. Az űreszköz február 17-én állt pályára Japánból egy H-2A rakétával, és a műszereinek ellenőrzése, kalibrációja után a nyáron kellett volna megkezdenie a tudományos megfigyeléseket.

Most a beüzemelés folyamatát szakította meg az adatkapcsolat leállása, ami miatt a földi irányítók nem tudják megítélni a Hitomi pillanatnyi műszaki állapotát. A japán szakemberek feltételezik, hogy a napelemes energiatermeléssel lehet a gond. Mindenesetre mindent megtesznek annak érdekében, hogy ismét kapcsolatba tudjanak lépni a kb. 580 km-es magasságban keringő röntgencsillagászati holddal, és visszaszerezzék fölötte az irányítást.

Ha ez mégsem sikerülne, idő előtt el kéne búcsúzni a nagy reményekkel várt röntgenűrtávcsőtől, amelynek a tervek szerint legalább tíz éven át kellene szolgálnia a világ csillagászait. A Hitomi fedélzetén négy különböző, a röntgentartományban érzékeny távcső és két, a lágy gamma-tartományban érzékeny detektor repül.