A NASA felfújható lakó modult fog tesztelni a közeljövőben a Nemzetközi Űrállomáson. A kísérlet célja a koncepció életképességének tesztelése, továbbá az élettér megnövelésének vizsgálata az űrben.

BEAM felfújható lakómodul a nemzetközi űrállomáson

Kép: NASA Johnson

A modulokat elsősorban a hosszú Mars felé tartó útra tervezik, így egy kisebb űrhajót is könnyesén kibővíthetnének, ezzel némileg javítva a telepesek körülményeit az űrutazás ideje alatt.

A bővíthető modulról már ejtettünk néhány szót a SpaceX új küldetése kapcsán, hiszen ismét a vállalt Falcon-9-es rakétája szállíthatja a rakományt az űrállomásra.

A forradalmi modul a BEAM nevet kapta, amely a Bigelow Bővíthető Lakó Modul angol mozaikszava. A modulnak védelmet kell nyújtania a kozmikus sugárzás ellen, továbbá tartósan ellen kell állnia az űrben uralkodó szélsőséges körülményeknek.

A modul 3,7 méter hosszú és 3 méter átmérőjű, így körülbelül 11 köbméterrel fogja kibővíteni a rendelkezésre álló teret. Úgy tervezik, hogy a BEAM-nek át kell vészelnie legalább két évet a Nemzetközi űrállomáson mielőtt a Mars küldetésben is alkalmazhatónak ítélnék.