A Massachusettsi Műszaki Intézet más néven az MIT, egyik kutatócsapata egy új automata közlekedési rendszert fejleszt. A rendszer célja, hogy az önvezető autók megállás nélkül haladhassanak át a legforgalmasabb kereszteződéseken is, ezzel lényegesen felgyorsítva a nagy csomópontokat.

útkereszteződés

A kutatásban részt vesz a svájci Technológiai Intézet és az olasz Nemzeti Kutatási Tanács is. A rendszer lényege, hogy ha a jármű egy kereszteződéshez közeledik, akkor a rendszer automatikusan a megfelelő sávba irányítja. Ezután a rendszer úgy módosítja az egymás útját keresztező járművek sebességét, hogy azok biztonságos távolsággal haladhassanak el egymás mellett.

Az elv roppant egyszerű, azonban a forgalmas kereszteződések rendkívül komplex szituációkat is tartogathatnak. Továbbá a rendszernek 100%-ban megbízhatónak kel lennie, hiszen a közlekedési balesetek megengedhetetlenek egy ilyen architektúra esetében.

A rendszer azon felül, hogy növeli a biztonságot, a járművek fogyasztását is csökkenti, továbbá úgy vélik a dugók is megszűnnének. A szimulációkkal megállapították, hogy megkétszereződhetne a kereszteződésen áthaladó járművek száma. Ez azt jelenti, hogy az eddig szűk keresztmetszetűnek megítélt kereszteződések ezután ismét könnyen átjárhatóvá válnának. Ennek köszönhetően csökkenhetne az esetleges infrastrukturális fejlesztések szükségessége is.