Az Európai űrügynökség minden erejével az űrszemét csökkentéséért küzd, azonban több cég is többezres műholdflotta fellövését tervezi, amely beláthatatlan következményeket okozhat.

föld

Az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottsága idei ülésén három szakmai előadás hangzott el, amelyek az űrtevékenység hosszú távú fenntarthatóságát taglalták. Ezek egyikét Holger Krag, az Európai Űrügynökség Űrszemét Irodájának vezetője tartotta „Az űrszemét csökkentése érdekében az ESA-nál 2015-ben tett intézkedések” címmel.

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az alacsony Föld körüli pályára állított műholdak száma. Az előadásban bemutatott diagramról leolvasható, hogy ez elsősorban a 10 kg-nál kisebb műholdaknak, nyilván az egyre népszerűbb CubeSatok elszaporodásának tudható be.

diagramm a műholdak fellövésének számáról

Kép: ESA

Továbbá arról is szó esett, hogy a tervezett óriás műhold-konstellációk várhatóan jelentős növekedést generálnának a Föld körüli pályák forgalmában. Ezek egyike például a Samsung által tervezett, nem kevesebb, mint 4600 műholdból álló flotta, amely az egész világ, elképzelésük szerint 5 milliárd felhasználó számára nyújtana internet szolgáltatást.

A SpaceX ugyanezt tervezi, azonban 4000 műhold fellövésével valósítaná meg. Bármely ilyen vagy ehhez hasonló léptékű megakonstelláció kiépítése új kihívások elé állítaná az űrszeméttel foglalkozó szakembereket.