Az előkészítési folyamat egy fontos szakasza zárult le, amikor sikeresen összerakták a James Webb-űrtávcső főtükrének alkatrészeit. A Hubble utódjának szánt űrtávcső legfontosabb és legnagyobb precizitást igénylő alkotóeleme ezennel elkészült.

James Webb-űrtávcső tükrei

Kép: NASA

A James Webb-űrtávcső, más néven a JWST távcső főtükrének hatszög alakú szegmensei körülbelül 1,3 méter átmérőjűek és egyenként 40 kg tömegűek. Amikor a távcső elkészült, a 18 szegmens egyetlen, 6,5 méter átmérőjű tükörként képes funkcionálni. A tükör szegmenseit az optikai rendszerekkel foglalkozó Northrop Grumman alvállalkozójaként a Ball Aerospace & Technologies Corp. gyártotta. A tükörszegmensek helyükre illesztését ugyancsak a Northrop Grumman alvállalkozójaként a Harris Corporation végezte.

A 2016-os év a távcső építésének legfontosabb szakasza lesz, mert most, a főtükör elkészülte után következik a fő egységek tesztelése, és azokból a távcső összeállítása. A JWST négy fő részből áll, magából a távcsőből, a tudományos műszercsomagból, az űrszonda műszaki egységéből, valamint a napfényt árnyékoló szerkezetből. Ezekből állítják össze 2017 elejéig az obszervatóriumot.

A hosszú összeszerelési folyamatról felvétel is készült:

A JWST elkészítésében az Európai Űrügynökség és Kanada is részt vesz. Az obszervatóriumot 2018-ban Francia Guyanából Ariane–5 hordozórakétával szándékoznak pályára állítani. A műszer a Földtől mintegy 1,5 millió km-re, az L2 Lagrange-pontban fog dolgozni.