A Stanford Egyetem hat uBots nevű kisméretű robotja együttesen képesek voltak megmozdítani egy gépjárművet. Ez igazán nagy teljesítmény, hiszen a kis robotok egyenként kevesebb, mint 15 grammot nyomnak.

biomimikri nagy súlyokat megmozgató apró robotok

Kép: bdmlstanford

A kutatócsoport a biomimikri elvét követve terveznek egyre hatékonyabb apró gépeket. A biomimikri a természetben kifejlődött biológiai lények tulajdonságainak műszaki felhasználását jelenti. Az egyetem kutatói a rovarok jellemzőinek lemásolásával alkották meg a kivételes erővel rendelkező robotokat.

Már korábban beszámoltunk egy apró robotról, amely nagy súlyokat képes megmozgatni. Ezt a kis gépet fejlesztették tovább és társakat is kapott. A rovar méretű pehelysúlyú gépek csapatban képesek voltak elhúzni még egy két tonnás autót is.

A robotok tervezésekor alapvetően hangyákat vették alapul. Az apró rovarok meglepően nagy erővel bírnak, továbbá képesek hatékonyan együttműködni egy közös cél érdekében. A robotok felépítése alapvetően eltér a hangyákétól, azonban egyéb képességeiket tekintve rendelkeznek közös tulajdonságokkal.

A robotok kerekeken gurulnak és egy ragacsos gumi segítségével képesek rögzíteni magukat a talajhoz. Rögzített állapotban 200 newton erő kifejtésére képesek, ami 45 kiló megmozgatására is elegendő. Ezzel a módszerrel a kis robotok együttműködve akár igazán súlyos tárgyak megmozgatására is képesek lehetnek.