Az amerikai alumíniumipari konszern kettéválását követően mindhárom magyarországi gyár az Arconic vállalathoz fog kerülni. A bejelentés szerint mind a kétezer magyar dolgozó az új cégben fojtathatja a munkáját.

Alcoa üzem torony

Kép: Brian Stansberry, CC BY 3.0

Az Alcoa tavaly jelentette be, hogy két különálló részvénytársaságban folytatja tevékenységét. A nyersanyagipari üzletág melybe a bauxitbányászat, timföldgyártás, alumíniumkohó, alumínium-nyersanyag és energiaipari tevékenység tartozik, az Alcoa veszi át. A feldolgozóipari tevékenységeit pedig az Arconic folytatja majd, ide tartozik a hengerelt alapanyagok, öntészeti félkész termékek, járműipari alkatrészek és építészeti szerkezeti elemek gyártása.

Az Alcoa Magyarország bejelentése szerint a Arconichoz kerül az eddig az Alcoa-Köfém Kft.-hez tartozó székesfehérvári és nemesvámosi telephely, valamint az Egerben működő Alcoa Forgings and Extrusions.

Magyarországon a vállalat jelenleg öt üzemet működtet, ezek között található öntöde/hengermű, keréktermékgyár, turbinalapát megmunkáló, repülőgépkötőelem-gyár és acélból kovácsolt termék gyár is.

Az Alcoa több mint két évtizede jelent meg Magyarországon, és egyike az ország 50 legnagyobb vállalatának, valamint a termelő szektor tíz legnagyobb ipari befektetőjének. Emellett az Alcoa Magyarország 30 legnagyobb exportőre között is említhető annak köszönhetően, hogy termelése 95 százalékban exportra kerül.