A Boston Dynamics robotja elképesztően jól képes reagálni a változó körülményekre. Ez a képesség sokoldalúvá és jó probléma megoldóvá tette a robotot, elődjeihez képest egy rendkívül ügyes modellt láthatunk.

Boston Dynamics atlas robot

Kép: Boston Dynamics

A robot járása elsőre esetlennek tűnhet, váratlan akadály estén egészen furán kapkodja a lábát és olyan mintha egy helyben totyogna. Azonban ennek köszönhetően szinte lehetetlen, hogy kibillenjen az egyensúlyából. A robot a hóval fedett göröngyös talajjal is megbirkózik, amely alkalmanként még egy ember számára is nehéz terepnek bizonyulhat.

A két lábon járó ember formájú robotoktól már nem egyszer láttunk nagy eséseket, azonban az Atlasnak olyan jó az egyensúlyérzéke, hogy csak egy igen erős lökés küldheti a földre. Ez még valóban nem nagy szám, azonban ahelyett, hogy elkezdene a földön vergődni, közel tíz másodperc alatt képes a talpra állni és fojtani a feladatát.

Ezen felül az is igazán biztató, hogy nem hagyja magát átverni. A teszt során egy dobozt kellett felemelnie a földről, azonban mielőtt megragadhatta volna a kiszemelt objektumot azt elmozdították a helyéről. Ez valóságban is bármikor előfordulhat, hiszen gondoljunk csak egy ingatag kartondoboz halomra, amely időközben eldől, de akár egy másik robot vagy személy is belerúghat figyelmetlenségből. Azonban a robot ettől sem jött zavarba, könnyedén alkalmazkodott a helyzethez és újra felismerte célpontját.

A videón látható Atlas változat 175 cm magas és közel 82 kg-ot nyom. Úgy tervezték, hogy a súlypontjának elhelyezkedése is megkönnyíti az egyensúlyban maradást. Tökéletesen megbirkózik a különböző méretű és súlyú tárgyak pakolásával, ami azt jelenti, hogy nagy logisztikai központokban is jó szolgálatot tudnának tenni az ilyen robotok. Emellett terepen is jól megállja a helyét. Fürgén képes haladni, de ha esetleg megbotlana és elesne, akkor is könnyedén felpattan. Ilyen képességekkel akár kutató és mentő feladatok ellátására és tökéletesen alkalmazható.