A SolarWindow új technológiája a hagyományos napelemeknél 50-szer több energiát képes termelni. Ez annak köszönhető, hogy az áttetsző felületű, így akár ablakokra felszerelve is használható.

napelemes ablak

Kép: Solar Window

Az új napelem egy ultra-vékony folyékony bevonattal ellátott üvegfelület. Az eljárás a hagyományos fotovoltatikus technológián alapul, azonban ez esetben folyékony hidrogénből és szénből készült keverék alakítja a fényt elektromossággá.

A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az új napelemek árnyékban sokkal hatékonyabbak mint a hagyományos napelemek, amelyek hasonló fényviszonyok között szinte teljesen hasztalanok. Másrészt fontos tényező a napelemek ablaküvegként történő hasznosítása. Az új elhelyezkedésnek köszönhetően a közvilágítást és a bentről kiszűrődő fényt is képes újrahasznosítani. Ezeknek a különleges adottságoknak köszönhetően valóban megtérülhet, ha ablakainkat napelemmel vonjuk be.

Kalkulációk szerint a napelemek nagyobb fényhasznosító képessége és az, hogy ablaküvegként hatékonyan képes a mesterséges fényt a javára fordítani, ideális esetben akár ötvenszeres energiatermelést jelenthet egy hagyományos napelemmel szemben.

Az új napelem cellák ára még kérdéses, azonban a tervezés során szem előtt tartották a környezetbarát technológiák használatát, és a fenntarthatóság is a fő szempontok között szerepelt, így az előállítási költségeket is próbálták minél alacsonyabban tartani. A Solar Window állítása szerint a napelemeik egy éven belül visszahozzák az árukat, míg a hagyományos napelemek esetében 6-7 évre tehető ez az időszak.