A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság olyan kreatív ötletekre vadászik, amelyek a csalók egyik legmodernebb eszközét kezelik, és akár 25 000 dollárt is kifizet a legígéretesebb tervért. Az FTC Voice Cloning Challenge-t tavaly ősszel hirdették meg először, a beadványok most hivatalosan is megnyitottak az FTC Voice Cloning Challenge számára. A verseny olyan ötleteket keres, amelyek "megelőzik, monitorozzák és értékelik a rosszindulatú" mesterséges intelligencia hangklónozási visszaéléseket.

Az mesterséges intelligencia képessége, hogy elemezze és utánozza az emberi hangokat, hihetetlen ütemben fejlődik - a deepfake hangok már most is képesek megtéveszteni akár a négyből egy gyanútlan hallgatót, hogy a hang, amit hallanak ember által generált. Míg a technológia óriási előrelépést mutat olyan helyzetekben, mint a különböző hangkárosodásoktól szenvedő betegek számára természetes hangú kommunikáció biztosítása, a csalók ugyanazokat a programokat használhatják önző céljaik érdekében. Például 2023 áprilisában csalók megpróbáltak egy anyát Arizonában váltságdíj fizetésére kényszeríteni, mesterséges intelligencia által létrehozott hangokkal játszották el a lánya elrablását. Eközben az AI utánzatok számos potenciális problémát jelentenek a zenészek és színészek számára, akiknek megélhetését viszonylag olcsó utánzatok fenyegethetik.

fIllusztráció: iStock

Az aktuális állapotokkal kapcsolatos tudás fontos, de ez csak reaktív védelmi intézkedés lehet. Az FTC a Voice Cloning Challenge-t eredetileg 2023 novemberében hirdette meg, célja az volt, hogy "elősegítse az áttörő ötleteket a rosszindulatú hangklónozás megelőzésére, monitorozására és értékelésére." A verseny beadványi portálja január 2-án indult, és január 12-én, 20:00 órakor zárul.

Az FTC szerint a bírák minden beadványt a megvalósíthatóság, az ötlet a fogyasztói teher és felelősség csökkentésére való összpontosítás, valamint a tervezet potenciális ellenálló képessége alapján értékelnek a gyorsan változó technológiai környezetben. Az írásos javaslatoknak tartalmazniuk kell egy egy oldalnál rövidebb összefoglalót, valamint egy legfeljebb 10 oldalas részletes leírást az elképzelt termékükről, politikájukról vagy eljárásukról. A versenyzők egy videoklipet is csatolhatnak, amely leírja vagy bemutatja, hogyan működne az ötletük.

A 25 000 dolláros fődíjért - egy 4 000 dolláros második helyezésért és legfeljebb három, 2 000 dolláros dicséretért - benyújtott projekteknek legalább az alábbi három hangklónozási aggály egyikét kell kezelniük az hivatalos iránymutatások szerint:

  • Megelőzés vagy hitelesítési módszerek, amelyek korlátoznák a jogosulatlan hangklónozási felhasználókat
  • Valós idejű észlelési vagy monitorozási képességek
  • Használat utáni értékelési lehetőségek annak felmérésére, hogy a hangklipek tartalmaznak-e klónozott hangokat

A Voice Cloning Challenge az FTC által felügyelt ötödik ilyen verseny az America Competes Act finanszírozásán keresztül, amely pénzt osztott különböző kormányügynökségeknek a technológiai innovációra összpontosító versenyek támogatására. A korábbi hasonló felhívások a törvénytelen robocall-ok csökkentésére és az Internet of Things eszközök felhasználóinak biztonságának növelésére összpontosítottak.

A nyerteseket várhatóan 90 nappal a verseny határideje után hirdetik ki. Mindazonáltal figyelmeztetnek minden jelentkezőt: "ha a beadásod tartalmaz valós példákat az AI hangklónozásból, győződj meg róla, hogy az emberi forrás beleegyezett a használatba. Az engedély nélküli hangklónozás teljesen szembe megy a FTC kihívás céljával, és az azonnali kizárást eredményezhet."