Az iparági adatcsere bevezetése egyebek mellett lehetővé teszi a kereskedelmi és elszámolási folyamatok határidőre történő megvalósítását, az adatforgalmi és adatkezelési biztonság szavatolását és a piaci működés költséghatékony biztosítását, hiszen a digitalizált folyamatoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog a manuális adatkezelés.

gIllusztráció: iStock

Kiemelték, hogy az adatcserével a folyamatos villamosenergia-ellátás továbbra is zavartalanul biztosított, a villamos energia ára nem változik.

A rendszer élesítését a két energiaszolgáltató és a hat hálózati elosztó tavaly december 29-én és most január 6-án, több lépcsőben valósította meg. Ilyen léptékű, ennyi engedélyes társaságot egyszerre érintő, összehangolt informatikai fejlesztésre még nem volt példa a magyarországi villamos energia szektorban.

Az MVM mindent megtesz annak érdekében, hogy az új rendszer bevezetése zökkenőmentes legyen. Egy ekkora fejlesztésnél ugyanakkor a gondos tesztelés ellenére sem zárhatók ki a hibák, ezért ügyfeleik türelmét és megértését kérik.

Az iparági adatcsere rendszerének bevezetése az ügyfelek számára kézzelfogható változást elsősorban a diktálásnál jelent. Ugyanis 2024-től a havi mérőállások diktálását már nem a hálózati elosztók, hanem az egyetemes szolgáltatók fogadják. Kivételt képez az éves leolvasás, illetve az azt helyettesítő fényképes diktálás azoknál az elosztóknál, amelyeknél erre az ügyfeleknek lehetőségük van.

A villamosenergia kereskedők és elosztók közti adatcsere a teljesen automatizált, digitalizált folyamatok bevezetésével nem csupán a piaci szereplők, hanem minden fogyasztó számára is előnyös. A szektor fejlődése és az innovációk bevezetése hozzájárul egy fenntarthatóbb és élhetőbb jövő kialakításához. A villamosenergia piacának szereplői elkötelezettek amellett, hogy az adatcserével tovább növeljék a piaci hatékonyságot és az ügyfél-elégedettséget, hozzájárulva a fenntartható energiajövő kialakításához - olvasható az MVM közleményében.