A felhőalapú számítástechnika forradalmasítja a gyártóipart. Azonban ahogy a gyártók egyre több felhőalapú eszközt integrálnak működési folyamataikba, ki vannak téve potenciális sebezhetőségeknek, mint például adatszivárgások és kibertámadások.

Az ilyen biztonsági kihívások megértése és kezelése fontos az érzékeny adatok védelméhez.

Illusztráció: iStock

Miért fontos a felhőszámítás a gyártásban

A felhőalapú számítástechnika egyik előnye az, hogy képes egyszerűsíteni a műveleteket. A gyártók képesek mindent kezelni a beszállítási láncoktól a gyártási ütemtervekig valós időben, ami hatékonyabb munkafolyamatokat eredményez.

A folyamatok pontosabbá válnak, a hibák ritkábbak, és a leállások kevesebbszer fordulnak elő. A felhőalapú megoldások lehetővé teszik a gyártók számára, hogy automatizálják különféle műveleteiket, az összeszerelő soroktól az árukészlet kezeléséig. Az automatizálás csökkenti a manuális munkát, csökkenti a költségeket és növeli a termelési sebességet. Emellett lehetővé teszi a gyártási folyamatok pontosabb irányítását, ami magasabb minőségű termékeket eredményez.

A gyártócégek szintén tárolnak adatokat a felhőben. Például a vállalatok 54,4%-a a felhőben tárolja pénzügyi és számviteli nyilvántartásait. Ez a statisztika alátámasztja a felhőmegoldásokba vetett bizalmat érzékeny információk kezelésében, és tükrözi a felhőszámítás szélesebb körű elfogadását a gyártási folyamatok során.

Általános felhőbiztonsági kockázatok a gyártásban

A felhőszámítást alkalmazó vállalatok számos biztonsági kockázattal szembesülnek, és akár egyikévé válhatnak a vállalatok azon 50%-ának, amelyek harmadik fél általi kibertámadásnak vannak kitéve. Az egyik legjelentősebb kockázat az adatszivárgás, amihez vezethet szabadalmi tervek, ügyféladatok és üzleti titkok elvesztése.

Egy másik kockázat akkor merül fel, amikor egyének engedély nélkül férnek hozzá egy vállalat felhőszolgáltatásaihoz. A gyártóiparban ez jogosulatlan hozzáférést jelenthet vezérlőrendszerekhez, gyártási ütemtervekhez vagy érzékeny pénzügyi információkhoz.

A biztonságtalan felületek és API-k szintén jelentős sebezhetőséget jelentenek. A gyártók gyakran használnak különféle felhőszolgáltatásokat és alkalmazásokat, mindegyik saját felülettel vagy API-val. Ha ezek nem biztonságosak, akkor bejutási pontok lehetnek kibertámadások számára.

A felhőbiztonsági gyengeségek hatása az automatizálásra és hatékonyságra

A felhőszámításban lévő biztonsági sebezhetőségek mélyen befolyásolhatják az automatizált gyártási folyamatokat. Íme, a hatásaik és következményeik:

 1. Az automatizált folyamatok megszakadása
  Az automatizmus nagymértékben a felhőalapú rendszerekre támaszkodik, és a biztonsági megsértések megzavarhatják azokat. Például egy kibertámadás veszélyeztetheti az automatizált összeszerelő sor szoftverét, ami termelési leállásokhoz vagy hibás termékekhez vezethet. Ez a zavar azonnali hatással van a termelésre, és hosszú távú hatása lehet a gyártási rendszerek megbízhatóságára és integritására.
 2. Hatás az üzemeltetés hatékonyságára és a gyártási ütemtervekre
  A biztonsági sebezhetőségek hatással lehetnek az üzemeltetés hatékonyságára is. Ha a támadók veszélyeztetik az automatizált folyamatokat, az jelentős késéseket okozhat. Ezek a megszakítások hatással lehetnek a beszállítói láncokra, késleltetett szállításokhoz, növekvő költségekhez és feszült ügyfélkapcsolatokhoz vezethetnek.
 3. Kihívások a kibervédelem menedzselésében
  A kibervédelmi kockázatok kezelése összetett, és egy felmérés szerint a válaszadók 40%-a szerint a kibervédelmi kockázatok mennyiségének manuális meghatározása a legnagyobb kihívásuk. Hatékony kockázatkezelés nélkül a vállalatoknak nehézségeik lehetnek a potenciális sebezhetőségek azonosításában, ami kibertámadásoknak teszi ki rendszereiket.

A felhőbiztonság legjobb gyakorlatai a gyártásban

A felhőbiztonság javítása kulcsfontosságú a gyártók számára az adatok és műveleteik védelméhez. Íme néhány gyakorlati tipp a felhőbiztonság fokozásához:

 • Rendszeres biztonsági felülvizsgálatok: A vállalatok áttekinthetik a potenciális fenyegetéseket és szükséges beavatkozásokat tehetnek a felhőszolgáltatások biztonságstratégiájának rendszeres ellenőrzésével.
 • Beruházás az alkalmazotti képzésbe: A munkavállalók gyakran az első védelmi vonalban vannak a kiberfenyegetésekkel szemben. Azonban az szervezetek 33%-a nem biztosít kiberbiztonsági képzést a távoli munkavállalóknak. Ez a hiányosság sebezhetőségeket eredményezhet, mivel tájékozatlan alkalmazottak véletlenül a biztonság gyenge láncszemévé válhatnak.
 • Válasszon erős hozzáférési vezérléseket: Használjon erős azonosítási módszereket és rendszeresen frissítse a hozzáférési jogokat, hogy csak az engedélyezett személyzet férhessen hozzá az érzékeny adatokhoz.
 • Alakítson ki átfogó incidenskezelési tervet: Ez a dokumentáció részletezze a teendőket egy biztonsági incidens esetén, ideértve a törés lezárását, a kár felmérését és az érintett felek értesítését.
 • Rendszeres adatmentések: A rendszeres mentések csökkenthetik az adatszivárgások vagy adatvesztési esetek hatását, biztosítva, hogy a vállalatok visszanyerhessék a kritikus információkat egy kibertámadás esetén.

A felhő megerősítése

Egy olyan korszakban, amikor a gyártási folyamatok egyre inkább a felhőtechnológiákra támaszkodnak, ezeknek a rendszereknek a kiberfenyegetésekkel szembeni védelme a legfontosabb. A gyártóknak proaktív biztonsági intézkedéseket kell bevezetniük a bizalmas információk védelme, a működési folytonosság fenntartása és az ügyfelek bizalmának megőrzése érdekében.

A robusztus felhőbiztonság előtérbe helyezésével, valamint a folyamatos tanulás és éberség kultúrájának elfogadásával a gyártók jobban eligazodhatnak a digitális kor összetettségei között, biztosítva működésük biztonságát és hatékonyságát.