Az Európai Bizottság azon fog fáradozni 2022-ben, hogy Európa környezetkímélőbb, méltányosabb, digitalizáltabb és ellenállóképesebb kontinenssé váljon a koronavírus-világjárvány utáni időszakban - közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja kedden, a brüsszeli testület jövő évi munkaprogramjának bemutatásakor.

Illusztráció - Fotó: Robert Lukeman

Sefcovic elmondta, a munkaprogram egyrészről tükrözi a világjárvány által okozott, példa nélküli válsághelyzet tanulságait, másrészről különös figyelmet fordít a fiatal generációra, összhangban azzal a bizottsági javaslattal, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve.

A brüsszeli testület célja, hogy az Európai Unió a világjárványból megerősödve álljon talpra, megragadva a zöld és digitális átállás kínálta lehetőségeket. Célja, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon. Ennek érdekében olyan lépéseket tesz a kibocsátásmentes mobilitás irányába, mint például a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátási előírásainak felülvizsgálata és a víz- és levegőminőség javítását célzó szennyezőanyag-mentességi cselekvési terv nyomon követése.

A digitális átállás tekintetében egyebek mellett meg kívánja teremteni a jogszabályi keretét annak, hogy egy olyan uniós, világűrbe telepített biztonságos globális kommunikációs rendszer kiépítése kezdődhessen meg, amely uniós szinten további szélessávú kapcsolatot és biztonságos független kommunikációt biztosít a tagállamok számára. A napirenden kiemelt helyet foglal el a digitális készségek iskolai fejlesztése is.

A bizottság a megfelelő minimumjövedelemre vonatkozó kezdeményezés révén meg kívánja erősíteni a gazdasági sokkok enyhítéséhez elengedhetetlen szociális védőhálót, valamint javaslatokat fog tenni az azonnali fizetés elterjedésének elősegítése, illetve az uniós vállalkozások tőkéhez jutásának megkönnyítése érdekében.

A végrehajtó testület emellett erősíteni kívánja az EU egyedülálló globális vezető szerepét, törekedni fog a valódi európai védelmi unió kialakítására irányuló munka felgyorsítására, valamint az év végéig a felek új EU-NATO együttes nyilatkozatot terjesztenek elő.

Az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály előterjesztésével pedig Brüsszel további lépéseket fog tenni a média szabadságának és sokszínűségének védelme érdekében, illetve továbbra is védeni fogja az EU hatékony működése szempontjából központi jelentőségű jogállamiságot - közölte az uniós biztos.