Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtöki közleménye szerint, havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése júniusban nem végleges adatok szerint.

Illusztráció - Fotó: Chris Liverani

Elemzők kisebb, 0,2 százalékos csökkenést vártak a májusban mért 1,1 százalékos esés után.

A vártnál erősebb csökkenést részben az okozta, hogy az energiatermelés 0,6 százalékkal, a tőkejavaké pedig 1,5 százalékkal csökkent, amit nem tudott ellensúlyozni, hogy a félkész termékek termelése 0,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5 százalékkal, a nem tartósaké pedig 1,4 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 9,7 százalékkal nőtt az euróövezet ipari termelése júniusban. Elemzők erősebb, 10,4 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 20,6 százalékos növekedés után.

Az Európai Unió 27 tagállamában májushoz képest 0,2 százalékkal csökkent, míg tavaly júniushoz viszonyítva 10,5 százalékkal bővült az ipari termelés.

Tavaly júniushoz képest valamennyi EU-országban nőtt az ipari termelés az elérhető adatok szerint, a legnagyobb mértékben Belgiumban, 23,2 százalékkal, Litvániában 20,1 százalékkal, Szlovéniában pedig 18,9 százalékkal.  

Havi összevetésben Máltán nőtt legerősebben az ipari termelés júniusban, 5,2 százalékkal, majd Hollandiában (+3,3 százalék) és Észtországban (+3,2 százalék). A legnagyobb csökkenést Írországban jegyezték fel, 4,4 százalékosat, Portugáliában 2,6 százalékosat és Dániában 2,3 százalékosat.