Az ipar területén alkalmazott digitális megoldások a termelés hatékonyát, fenntartható működését segítik - hangsúlyozta Peter Hermann, a Schneider Electric francia székhelyű nemzetközi elektronikai cég délkelet-európai régiójának elnöke szerdán a Bulgáriában, Plovdivban megépített okosgyárukat bemutató virtuális sajtóbejáráson.

Okosgyár – Plovdiv - Fotó: Schneider Electric

Az ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó plovdivi gyárat a Schneider Electric Délkelet-Európában tudásmegosztó központként is üzemelteti, a gyárba látogatóknak a gyakorlatban mutatják be a digitális megoldások előnyeit.

Peter Hermann hangsúlyozta, az iparág egyik vezető vállalataként a fenntarthatóbb jövő érdekében segítik az épületeket és az infrastruktúrát átformáló digitális technológiák bevezetését, elterjedését a különböző iparágakban.

A Budapesten is követhető virtuális sajtóbejáráson bemutatták a gyárban alkalmazott magasszintű automatizálást, az intelligens épület- és energiafelügyeleti rendszereket, a papírmunkát kiiktató folyamatokat.

A Schneider Electric plovdivi okosgyárában 12 000 négyzetméteren évente 42 millió megszakítót gyártanak, amelyeket a világ több mint 30 országába szállítanak.

A globális cég délkelet-európai régiójához tartozik a magyarországi érdekeltsége, a Schneider Electric Zrt. is.

A magyar piacon 30 éve van jelen a Schneider, miután 1991-ben a cégcsoporthoz tartozó Merlin Gerin SA többségi tulajdont szerzett a Villamos Erőmű Tervező és Szerelő Vállalatban.  

A Schneider Electric Magyarországon négy telephelyen - kettő Zalaegerszegen, illetve egy-egy Kunszentmiklóson, Gyöngyösön - gyárt villamos elosztószekrényeket, megszakítókat, kismegszakítókat és tartozékaikat, áramelosztó sínrendszereket, kapcsolószekrényeket, öntöttházas megszakítókat, Szigetszentmiklóson pedig 23 országot kiszolgáló logisztikai központot alakított ki.

Tavaly a Schneider 12 millió euró beruházást valósított meg magyarországi gyáraiban és logisztikai központjában. A csoporthoz tartozó vállalatok Magyarországon 200 milliárd forint árbevételt értek el tavaly, illetve ugyanennyit 2019-ben, és mintegy 2000 munkavállalót foglalkoztatnak.